ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΡΑΒΙΩΤΗ

Οι τραγουδιστές της Κεφαλονιάς & της αγάπης

Οι αδελφοί Σπύρος & Μάκης Καραβιώτη αποτελούν αναμφισβήτητα τους σημερινούς συνεχιστές μιας μακραίωνης παράδοσης στο χώρο της ελληνικής καντάδας, αλλά και του ελληνικού bel canto γενικότερα, που έχει τις καταβολές του από τα χρόνια της Ενετοκρατίας στα Επτάνησα.
Με καταγωγή από την Κεφαλονιά εκπροσωπούν πολιτιστικά το νησί σε κάθε τους εμφάνιση γι’ αυτό θεωρούνται από πολλούς και ως οι τραγουδιστές της Κεφαλονιάς. Οι αδελφοί Καραβιώτη διδάχθηκαν την επτανησιακή αρμονική πολυφωνία από την οικογένειά τους, αλλά και μέσα από τη ζωντανή παράδοση του νησιού, ενώ ταυτόχρονα, μέσω των σπουδών τους (ανώτερα θεωρητικά, μονωδία και μουσικολογία) εξέλιξαν το είδος γράφοντας δικές τους σύγχρονες καντάδες, οι οποίες έχουν ενταχθεί στη νεότερη κεφαλληνιακή μουσική παράδοση.
Ταυτόχρονα, ως σύγχρονοι τροβαδούροι υμνούν την αγάπη και μέσα από τα δικά τους τραγούδια, στα οποία κυριαρχούν τα συστατικά της παράδοσής τους σε συνδυασμό με νεότερα εκφραστικά μέσα διαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό την προσωπική τους ταυτότητα στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

 

Αφοι Καραβιώτη

Στίχοι Γ.Ματαράγκας, Δ. Αποστολάτος, μουσική Δ. Αποστολάτος. Αποσπάσματα από την συναυλία της επτανησιακής χορωδίας και μαντολινάτας των ταλαντούχων και εξαίρετων αδελφών Καραβιώτη που έγινε στο μουσείο Μπενάκη και ήταν αφιερωμένη στην Αθηναϊκή και Επτανησιακή καντάδα. Ευχαριστώ τον κύριο Δημήτρη Καραβιώτη για το μουσικό υλικό που μου έστειλε και που χάρης σε αυτό θα ανεβάσω σιγά σιγά αποσπάσματα από το μουσικό ταλέντο των αδελφών Καραβιώτη…

Ν.Σδρέγας
____________________________________________________________